Συγκλονιστική ανάρτηση-Δύο ασθενείς ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Συγκλονιστική ανάρτηση στο fb,του Κωνσταντίνου Πλιακοστάμου,γιατρού στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή τoυ αναφέρει:

ΔΥΟ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ  ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΝΗΣ ΜΕΘ.

Και δεύτερη διασωληνωμένη ασθενής εκτός κλίνης ΜΕΘ στο τμήμα covid του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Η πρώτη διασωληνωμένη 75 ετών ανεμβολίαστη χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αναζητά κλίνη ΜΕΘ πάνω από 36 ώρες χωρίς αυτό να έχει καταστεί εφικτό. 

Η δεύτερη 57 ετών σε βαρύτερη κατάσταση χρειάζεται για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας ινοτροπα φαρμακα, νοσεί όμως και η κόρη της, το εγγονάκι της και ο γαμπρός της. Ο τελευταίος νοσηλεύεται και για τον αερισμό του απαιτούνται συνθήκες αερισμού που εμπνέουν ανησυχία. Ο ιός επελαύνει ακάθεκτος και συναντά τα όχι πια ανυποψίαστα αλλά πεισματικά εγωιστικά ανεμβολίαστα θύματά του και τα εξολοθρεύει αμείλικτα. 

Ποια θα είναι η τύχη των δύο παραπάνω κανείς δεν ξέρει. Όσο παρατείνεται η εκτός εντατικής θεραπείας νοσηλεία της πρώτης τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η κατάστασή της και φλερτάρει με το μοιραίο. Για τη δεύτερη τα πράγματα δεν είναι καλά από την πρώτη κιόλας ώρα της διασωλήνωσής της. Ποιος φταίει για αυτό τον παραλογισμό; 

Ποια μέτρα χρειάζεται να υιοθετηθούν για να καταλάβουν κάποιοι το τελείως αυτονόητο; Ποιος μπορεί να επιρρίψει την παραμικρή ευθύνη στον οποιονδήποτε για αυτό που συμβαίνει παρά μόνο σε εκείνους τους ίδιους που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν εκθέτοντας τον εαυτό τους στον ιό. Μόνο παθολογικό εγωισμό πλέον μπορεί κάποιος να διακρίνει στους ανθρώπους αυτούς. 

 Η αντίληψή τους για τη ζωή έχει περάσει σε τελείως παθολογική διάσταση, μοιάζει να περιμένουν την εκτέλεσή τους εγκλωβισμένοι στην ανόητη λογική κάποιων που τους προηγούμενους μήνες τους δόθηκε βήμα δημόσιου λόγου με τελείως ανεύθυνο τρόπο στον υποτιθέμενο βωμό της πολυφωνίας. Μέσα τους βιώνουν τον απόλυτο πανικό ο οποίος φτάνει στην απόλυτη κορύφωση με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα που διαπιστώνουν στον εαυτό τους. 

Το μόνο σοβαρό, τελείως τραγικό όμως λάθος στη διαχείριση της πανδημίας ήταν η πολυφωνία ανεύθυνων κραυγών που ύπουλα κυοφορήθηκε ως επιλογή για την επίτευξη τηλεθέασης και ακροαματικότητας. 

Πλήθος τα σενάρια συνωμοσίας που εξυφάνθηκαν για ένα άβουλο, απαίδευτο και από πάντα εκτεθειμένο κοινό που είχε μάθει να υιοθετεί άκριτα. 

Ο κανόνας της φυσικής επιλογής λειτουργεί πια με τον πιο  βάρβαρο τρόπο στους ελλειμματικούς αρνητές της λογικής, τους ανεμβολίαστους. 

Κανένας από τις δύο διασωληνωμένους στο τμήμα  covid του νοσοκομείου Λιβαδειάς δεν θα βρει εύκολα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αν κι αυτό σαν μήνυμα έχει επικοινωνηθεί πολλαπλώς παντού υπάρχουν ακόμη κάποιοι  έτοιμοι να θυσιάσουν τον εαυτό τους για να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. 

Σε μας που ποτέ δεν καταφέραμε να έχουμε ανοήτως μονάδα εντατικής θεραπείας στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, οι ασθενείς που νοσούν είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι συγκριτικά με κάποιους άλλους που διαθέτουν.

Αν και τώρα σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν διαβλέπει κανείς την εγκληματική διαχείριση που έχει συμβεί στο θέμα της υγείας όλο αυτό τον καιρό είμαστε άξιοι της μοίρας μας. 

Φτάσαμε να παλεύουμε για την στοιχειώδη στελέχωση τις ώρες της εφημερίας όταν οι απαιτήσεις των καιρών ζητούν την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Όλα αυτά ως μηνύματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν, έχουν μοιραία αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές που άσχετα με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα γύρω τους οφείλουν να προστατευτούν. 

Ο ιός δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο το τι πρέπει να είχαμε στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, πόσο πίσω έχουμε μείνει και πως πρέπει άμεσα να αναδιαρθωθεί το σύστημα υγείας. 

Φυσικά δεν είναι μόνο θέμα προσλήψεων από γιατρούς που δεν υπάρχουν και πρέπει να τους παράξουμε από την αρχή με συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά να αποφασίσουμε ότι δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να συντηρούμε δομές υγείας που δεν προσφέρουν εφησυχάζοντας τους πολίτες.  

Όταν ο ιός θα έχει περάσει και θα έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα, οι παραφωνίες όλων αυτών που ισχυρίζονται διάφορα για την ικανοποίηση της πολιτικής τους, άστοχης ρητορικής θα έχουν μείνει πίσω και το μόνο που θα υπάρχει θα είναι η ανευθυνότητα που επέδειξαν σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.

 Εμείς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέχρι εκεί που μπορούμε και πολύ παραπάνω από εκεί που μας παρέχεται η δυνατότητα, εσείς πράξτε το αυτονόητο γνωρίζοντας τις αδυναμίες του συστήματος υγείας στην περιοχή μας και εμβολιαστείτε.

ΚΩΝ.ΝΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ

Γενικός Χειρουργός στo ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σχετικά